Kváskové Croassanty
Kdo by nemiloval Croissanty? Tohle sladké Francouzské pečivo je velice oblíbené a neznáme člověka, který by je neměl rád. Jelikož dost často používáme špaldový kvásek Lievito Madre, který se hodí právě pro sladké pokrmy, rozhodly jsme se zkusit z něj i oblíbené croissanty. No a povedly se. Křehké, křupavé a voňavé a hlavně poctivé domácí. Jsou tak dobré, že je doma zaručeně sníte na posezení. Tady je recept:
Suroviny:
1 polévková lžíce kvásku LM (Lievito Madre)
370 g špaldové hladké mouky
180 ml vody
2 lžíce cukru
30 g másla
1 lžička soli
Na překládání:
125g másla
Postup:
Lievito kvásek je trochu tužší, proto si h dáme do mísy jako první a přidáme vodu. Kvásek v ní krásně rozmícháme a až poté přidáme špaldovou mouku a zbytek surovin (cukr, máslo, sůl). Vznikne nám krásně tuhé těsto, které by se nemělo lepit (Místo vody lze použít i mléko). Necháme těsto v míse, přikrejeme potravinářskou fólií nebo igelitem a necháme 30minut na lince. Po půl hodině těsto propracujeme a necháme další 3-4 hodiny na lince a poté dáme na celou noc do lednice.
Druhý den těsto rozválíme na placku. Mezi dvěmi listy pečícího papíru si rozválíme máslo, také na placku, které vložíme na rozválené těsto a zabalíme (ohneme strany těsta dovnitř, vznikne nám taková ,,obálka,, nebo bochníček). Těsto rozválíme, pozor jedním směrem! Tedy ho válíme shora dolu a zdola nahoru – od sebe. Pokud vznikají bubliny je lepší je propíchat, aby se netvořili další.
Rozválené těsto přeložíme (spodní část ohneme směrem doprostřed a horní část přes – vznikne nám takový čtvereček. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice (máslo by mělo zatuhnout). Opět těsto rozválíme jedním směrem – stejně jako předtím, od sebe nahoru a dolu. Tentokrát těsto přehneme na čtyřikrát – horní část ohneme směrm dprostřed, spodní část také doprostřed – necháme uprostřed trochu mezeru a pak přehneme těsto napůl. Zabalíme opět do fólie a dáme na 30 minut do lednice. Těsto vyndáme a rozválíme, tentokrát naposledy. Opět válíme nahoru a dolů směrem od sebe – délka těsta by měla být zhruba 48 cm a šíře 25cm. Z vyváleného těsta si vykrájíme trojuhelníky – o 12cm dolní délce a zarolujeme je směrem nahoru – jako rohlíky. Vznikne nám 6 crroisantů + 2 ,,okrajové,,.
Necháme ještě 1-2 hodiny kynout na plechu aby zdvojnásobily objem. Pečeme ve vyhřté troubě zhruba 25 minut na 180°C.
Shrnutí:
- Vypracujeme těsto a necháme 30 minut na lince
- Po půl hodině těsto propracujeme a necháme 3-4 hodiny na lince
- Poté dáme těsto na celou noc do lednice
- Těsto rozválíme jedním směrem + přídáme máslo
- Dáme na 30 minut do lednice
- Těsto opět rozválíme a dáme na 30 minut do lednice
- Vyválíme těsto a vyřežeme trojúuhleníky – zamotáme
- Necháme 1-2 hodiny kynout na plechu