Kvásková pizza
Určitě každý z nás miluje pizzu, která se dá připravit na sto způsobů a vždycky bude dobrá. Samotná pizza není nijak těžká na přípravu, klasické těsto kyne něco okolo hodiny a pak už její nazdobení zabere pár minut. My jsme zkusily pizzu z kváskového těsta. Na přípravu je trochu zdlouhavější, ale stojí za to. Jestli nevěříte, je ten správný čas jí zkusit!
Potřebujete:
Na rozkvas:
- 5-7 g žitného kvásku
- 50 g žitné mouky
- 60ml vlažné vody
Na těsto:
- 50 g špaldové mouky
- 50g žitné mouky hladké
- 90 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, koření
Nejprve si připravíme ,,rozkvas,, z 50g žitné mouky + 50ml vody + a žitného kvásku. Suroviny pořádně promícháme ve velké míse a necháme zhruba 10-12 hodin kvasit v pokojové teplotě. (Pozor v létě, při letních teplotách se doba může zkrátit až o polovinu tj cca. 5-6hodin)
Do vzniklého ,,rozkvasu,, přidáme ostatní suroviny na těsto a smícháme dohromady, do hladkého těsta, jehož konzistence by neměla být tolik tuhá, ale nemělo by lepit. Dáme kynout zhruba na 2-3 hodiny, poté těsto propracujeme, můžeme několikrát přehnout, čímž vytlačíme přebytečný vzduch a necháme kynout ještě zhruba další 1 hodinu.
Vykynuté těsto hezky vyválíme na tenký plát, my jsme z těsta udělaly dvě velké pizzy (pokud máte raději silnější těsto, udělejte si jednu velkou placku) a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň na těsto.
Náplň:
- 200 g rajčat
- Cibulka
- Česnek 1-2 stroužky
- Bazalka
- Sůl, Pepř
Na pizzu jsme použily rajčatovou směs. Rajčátka pokrájejte na kostičky, cibulku nakrájejte na jemno. Na oleji si spěníme nakrájenou cibulku, přidáme rajčátka a necháme dusit do změknutí, můžeme podlít vodou. Do rozvařených rajčat přidáme prolisovaný česnek a směs rozmixujme tyčovým mixérem. Přidáme sůl, pepř a sušenou bazalku. Hotovou směs nalijeme na plát těsta.
Pizzu už můžete dozdobit podle chuti, my jsme přidaly mozarellu, olivy, slaninu a tvrdý sýr.
Pizzu pečeme na 200° cca 20-30 minut, teplotu můžete snížit, aby se povrch nepřipaloval. Kvásková pizza se dělá o něco déle než klasická. Hotovou pizzu můžete dochutit sušeným oregánem a čerstvou bazalkou.
TIP: Na druhou pizzu jsme použily pouze česnekovou směs. Prolisovaný česnek utřete se solí a zalijte olivovým olejem. Směsí potřete plát těsta, a vše posypte nastrouhaným sýrem. Pečte na 200° cca 20 minut. Teplou pizzu posypte ještě jednou nastrouhaným sýrem a sušeným oreganem.