Dýňový koláč
Jelikož máme podzim a všude kolem je spousta druhů dýní, ze kterých se dá tvořit prakticky cokoliv, byla by škoda nějaký recept nevymyslet. Dýňová polévka je taková klasika a každý si jí doma rád uvaří, my jsme si pro Vás ale připravily něco sladkého na zub a dokonce úplně BEZ LEPKU. Takže super volba pro ty, kteří mouku nesmí nebo pro ty, kteří se jí vyhýbají. Tak co zkusíte tento podzimní dýňovo-jablečný koláč?
Potřebujete:
Na Těsto:
250g bezlepkové mouky (my jsme použily SCHÄR Mix B bezlepkovou směs)
45 g cukru (třtinový nebo kokosový)
1/2 lžičky skořice
1 vejce
2 velké lžíce bílého jogurtu
130 g másla (přepuštěné máslo Ghí, kokosový olej)
Na směs:
1 menší dýně Hokaido
3-4 střední jablka
2 vejce
Vanilkový cukr
1 lžička skořice
50 g másla (přepuštěné máslo Ghí, kokosový olej)
100 g třtinového cukru
Hrst mletých vlašských ořechů
Hrst mletých lískových ořechů
Med
Pozn.: Pokud by jste chtěli bezlaktózový koláč, nahraďte jogurt rostlinným mlékem.
Nejprve si pečlivě omyjeme dýni, rozpůlíme a vybereme z ní lžící semena. Spolu s jablky ji nakrájíme na středně velké kostky, i se slupkou. (ve slupce je nejvíc vitamínů, jak u dýně tak i u jablek). Vysteleme si plech pečícím papírem a naskládáme na něj pokrájenou dýni a jablka, zasypeme skořicí a pokapeme medem. Překryjte plech pečícím papírem a dejte péct na 45 minut do vyhřáté trouby na 190°C.
Mezitím co se nám dýně s jablky peče, připravíme si těsto. Mouku smícháme spolu s cukrem a skořicí, přidáme změklé máslo a společně prohněteme, dokud se vše hezky nespojí. Poté přidáme vejce a jogurt a vypracujeme krásně hladké těsto, dejte tomu čas a opravdu pořádně ho propracujte. Pokud by se vám těsto moc lepilo, přisypte mouku. Propracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice (cca na 30 minut)
Hotovou upečenou směs dýně a jablek vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Těsto vyndáme z potravinářské fólie a malou část zhruba 1/5 z něj odřízneme, budeme jej potřebovat na mřížky. Zbytek těsta si rozválíme na zhruba 2-3cm tlustou placku, kterou poté přendáme do připravené formy. My jsme použily keramickou z IKEA. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše, nebo mezi pečícími papíry, aby se vám nelepilo. Těsto ve formě upravíme a přebytečné okraje těsta odřežeme a schováme na později. Propícháme dno vidličkou a dáme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 10 minut.
Nyní si připravíme směs. Dýni a jablka dáme do mixéru (i se slupkou), přidáme cukr, máslo, skořici, vanilkový cukr, vejce a umixujeme do hladké kaše. Nakonec přidáme na jemno nakrájené lískové a vlašské oříšky. Hotovou směs nalijeme na korpus a ze zbytku schovaného těsta vyřežeme rádýlkem tenké proužky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku. Potřeme vejcem a pečeme při 190°C zhruba 45 minut.
Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Pozn.: Ideální chutě docílíte, když necháte koláč přes noc v lednici.