Levandulová zmrzlina
Jak už jsme zmiňovaly v předchozím článku, jednou z mnoha krásných rostlin, které nám v létě kvetou je LEVANDULE. Je to nesmírně krásná a aromatická rostlina, která udělá parádu ve váze a provoní celý byt. Věděli jste však, že se s ní dá kouzlit i v kuchyni? Z levandule se dá připravit spousta dobrot a její účinky na lidské tělo jsou velice kladné. Jak je známé má levandule uklidňující účinky a používá se k dobrému spánku. Proto pokud dobře nespíte, stačí si levanduli natrhat do vázičky, dát k posteli a nebo si ze sušené levandule vytvořit polštářek a budete spát jako miminko. Má pozitivní účinky na zažívání, žaludeční a střevní potíže, působí proti nadýmání. Levandule je prostě krásná, voňavá rostlina a my si z ní dneska vytvoříme zmrzlinu, do letních horkých dnů.
Potřebujete:
- 300 ml mléka (TIP: zkuste rostlinné sojové, kokosové nebo mandlové)
- 80g třtinového cukru (nebo sladila dle uvážení)
- 250 g tvarohu
- 4 lžíce levandulových květů
- hrst borůvek nebo ostružin
Nejprve si připravte levandulové květy – pozor na tvrdou dřevnatou část, tu by jsme ve zmrzlině nechtěli – a vložte ji do rendlíku. K ní přidejte 300 ml mléka a cukr. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr dobře nerozpustí (dávejte však pozor, směs nesmí projít varem). Levandulové mléko nechte vychladnout a poté vložte do lednice a nechte odležet, nejlépe přes noc nebo alespoň 8 hodin.
Odleželou směs sceďte a přidejte k ní tvaroh (pokud nemáte můžete nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou) a pořádně promíchejte. Přidat můžete i malou lžičku čerstvých levandulových květů, ale my už jsme je nepřidávaly-zmrzlina je už tak dost aromatická.
Nakonec ke zmrzlině můžete přidat rozmačkané borůvky nebo ostružiny na dochucení a zjemnění chutí. Pokud máte rádi více osvěžující zmrzlinu, přidat můžete i šťávu z 1/2 citronu.
Směs nalijte do nádoby s uzavíratelným víčkem a dejte do mrazáku, nejlépe přes noc.
Zmrzlina je po levanduli dost aromatická, ale naprosto výborná. Podávat ji můžete s čímkoliv.
Dobrou chuť!