Rýžové krekry (bezlepkové)
V minulém článku jsme Vám představily naše žitné krekry a jak jistě víte, jelikož děláme i bezlepkové kurzy pečení, máme pro Vás recept i na bezlepkovou verzi. Tyhle jsou z rýžového kvásku a můžete si je doma udělat stejným způsobem. Pokud budete kvásek dokrmovat, přebytečnou část použijte právě na krekry.
Suroviny:
- 150g rýžového kvásku
- 100g čirokové mouky (použít můžete jakoukoliv bezlepkovou, např.: pohankovou)
- 30g vody
- 30g másla nebo olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- Sýr na posypání
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady – těsto by nemělo být moc řídké ale ani moc tuhé, pokud se bude moc lepit přidejte mouku, každá má jinou savost. Necháme lehce vykynout a odpočinout cca 30minut.
Mezitím si připravíme plech s pečícím papírem a lehce pomoučníme, aby se nám těsto nelepilo. Těsto přesuneme na pečící papír a vyválíme z něj tenkou placku, zhruba 3-5 mm. Rádýlkem plát těsta rozkrájíme na pásky a poté na čtverečky, kosočtverce – jak budete chtít vy. Každý kousek propíchneme alespoň 2x vidličkou . Potřeme vaječným bílkem a posypeme sýrem. Pečeme na 190° zhruba 10-15minut, ne úplně do křupava, krekry po vychladnutí ještě ztvrdnou.
TIP: Ke krekrům se hodí například avokádový dip:
Potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 1/2 cibule
- Sůl, Pepř
- Citron
- Cherry rajčátka
Avokádo rozřízneme na půl, vyndáme pecku a v misce rozmačkáme vidličkou. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená rajčátka, osolíme, opepříme a vše zakápneme 1/2 citronu. Vše promícháme a podáváme.