Humus (pomazánka) z lilku

05.04.2023

Jsme milovnice humusu a když jsme dostaly návrh, vyzkoušet humus z pečeného lilku, neváhaly jsme ani minutu a vyzkoušely jsme ho. Stal se naší nejoblíbenější ,,pomazánkou,, kterou miluje celá rodina i děti a je to nejjednodušší svačina či večeře, s kváskovým chlebem nebo naopak pouze s pokrájenou zeleninou. 

Potřebujete:

  • ▪️2 velké lilky
  • ▪️200g bílého jogurtu
  • ▪️1-2 stroužky česneku
  • ▪️1 lžička římského mletého kmínu
  • ▪️1/2 lžičky červené papriky
  • ▪️3 lžíce pasty tahini
  • ▪️1 lžíce olivového oleje
  • ▪️Hrst na jemno pokrajené pažitky
  • ▪️Špetka chilly
  • ▪️Sůl, pepř
  • ▪️Šťáva z 1/2 citronu
  • ▪️Hrst kešu ořechů

.
Postup:
Lilky rozřízneme na půl, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°, cca na 20-30minut,dokud nebudou krásně měkké. Upečené lilky vydlabeme a směs dáme do misky. Přidáme jogurt, česnek, koření, šťávu z citronu, pastu tahini, osolíme, opepříme dle chuti. Humus přendame do misky a na vrch přidáme lžíci olivového oleje.
.
Na pánvi opražíme na jemno nasekané kešu ořechy, které přisypeme na hotový humus. Na vrch můžete přidat i na jemno nasekanou pažitku.
.
Humus podáváme s nakrájenou zeleninou (mrkev, celer, řapikatý celer, ředkev) nebo s žitnými krekry.
.
Znáte humus z Lilku? Vyzkoušíte? Určitě nám dejte vědět pokud ano😊