Humus (pomazánka) z lilku
Jsme milovnice humusu a když jsme dostaly návrh, vyzkoušet humus z pečeného lilku, neváhaly jsme ani minutu a vyzkoušely jsme ho. Stal se naší nejoblíbenější ,,pomazánkou,, kterou miluje celá rodina i děti a je to nejjednodušší svačina či večeře, s kváskovým chlebem nebo naopak pouze s pokrájenou zeleninou.
Potřebujete:
- ▪️2 velké lilky
- ▪️200g bílého jogurtu
- ▪️1-2 stroužky česneku
- ▪️1 lžička římského mletého kmínu
- ▪️1/2 lžičky červené papriky
- ▪️3 lžíce pasty tahini
- ▪️1 lžíce olivového oleje
- ▪️Hrst na jemno pokrajené pažitky
- ▪️Špetka chilly
- ▪️Sůl, pepř
- ▪️Šťáva z 1/2 citronu
- ▪️Hrst kešu ořechů
.
Postup:
Lilky rozřízneme na půl, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°, cca na 20-30minut,dokud nebudou krásně měkké. Upečené lilky vydlabeme a směs dáme do misky. Přidáme jogurt, česnek, koření, šťávu z citronu, pastu tahini, osolíme, opepříme dle chuti. Humus přendame do misky a na vrch přidáme lžíci olivového oleje.
.
Na pánvi opražíme na jemno nasekané kešu ořechy, které přisypeme na hotový humus. Na vrch můžete přidat i na jemno nasekanou pažitku.
.
Humus podáváme s nakrájenou zeleninou (mrkev, celer, řapikatý celer, ředkev) nebo s žitnými krekry.
.
Znáte humus z Lilku? Vyzkoušíte? Určitě nám dejte vědět pokud ano😊